mijn naai- en creaplekje

Het is een beetje met een dubbel gevoel dat ik jullie deze keer een kijkje geef in mijn naai-en creaplekje want het is intussen helaas mijn plekje niet meer, nu we aan de overkant van de oceaan wonen. En dat plekje, dat mis ik nu al. Daar zat ik graag, ’s avonds na de hectiek van de dag, of soms ook op andere momenten als het eens lukte om wat me-time te vinden overdag of in het weekend. Muziekje op, patronen zoeken, stofjes zoeken, of soms ook gewoon dingen bedenken, of wat mijmeren en denken, of een boekje lezen, … Met altijd ook mijn lieve kat Lilly erbij. Ook dat mis ik, haar aanwezigheid, en dat beestje zelf, hoe ze is. Maar kom, daar gaat het hier niet over.

DSC_0252

Dat plekje van mij was dus op onze zolder.Begonnen als master bedroom, maar om praktische redenen hebben we onze slaapkamer verhuisd naar het eerste verdiep van ons huis. Wat mij de kans gaf om er mijn eigen ding mee te doen, me uit te leven in alle prullekes en frullekes die ik zo leuk vind maar die ik niet in heel m’n huis kwijt kan. Lode en ik verschillen nogal van smaak, en sowieso moet het natuurlijk smaakvol blijven 🙂 In ons nieuwe stekje, waar we vanaf juli terecht kunnen, zal er zeker geen plaats zijn voor zo’n eigen plekje voor mij alleen. Maar ik hoop er toch m’n draai aan te kunnen geven, en hoop toch hier en daar wat ruimte te kunnen opeisen af en toe. We zien wel.

Maar zo zag het er dus uit. Een ruime open zolder, waarvan één kant voorbehouden voor mij en mijn naai- en knutselspulletjes. En dat zijn er veel 🙂

Mijn stofjes heb ik allemaal in een grote Ikea-kast gesorteerd. Ik moet ze regelmatig herorganiseren, en heb gemerkt dat sinds mijn nieuwe naaimachine vorig jaar vooral het aandeel stretch-stoffen gegroeid is. Een deel had ik eens verticaal gezet, nadat ik ergens had gelezen dat dat overzichtelijker is. Dat klopt wel, maar is tegelijk een pak minder handig om stofjes erin en eruit te nemen, dus dat heb ik niet verdergezet. Maar ik kan er eigenlijk stiekem enorm van genieten om naar die stofjes te zitten kijken, ze te koesteren, te fantaseren over wat ik ermee ga maken, …

DSC_0249

DSC_0250

Naast de kast met stoffen hebben we een paar schappen gemonteerd om al mijn tijdschriften en mijn collectie (voornamelijk blikken) dozen  met fournituren te herbergen.

DSC_0256

Al die blikken dozen, ik geef toe, echt handig is dat misschien niet. Stapelbaar ook niet echt. Maar o zo leuk en mooi, in mijn ogen dan toch. Ik ben echt zot op retro blikken dozen, zoals jullie misschien hier al zagen. Ik label de dozen allemaal met mijn dymo labelmaker, want anders is het een beetje moeilijk om alles terug te vinden. Het was alleen dringend nodig om de dymo-labeltjes eens up to date te maken, dat zal zijn voor als ze hier in Washington zijn aangekomen.

Zoals jullie kunnen zien, ben ik ook wel te vinden voor beeldjes en prullaria allerhande, die ik hier ook graag tussen zet. Ik heb ook een collectie poezenbeeldjes. Ooit verzamelde ik dat wel, en nog steeds koop ik ze graag als ik ze zie, maar ik zoek er niet meer echt naar.

Naast de schappen heb ik een wasmand waarin ik een hoop papieren patronen bewaar, die ik in de plaatselijke dagbladhandel/copycenter/.. heb laten afdrukken op A0. Die zijn dan niet geplooid en zelf kan ik dat niet, dus vandaar dit formaat. In ons nieuwe stekje zal dit niet bepaald handig zijn, gezien de beperkte ruimte, maar daar vind ik hopelijk wel iets op. Er zitten ook leren huiden in die ik in Fèz, Marokko, kocht, en waarmee ik ooit nog wat hoop te kunnen naaien.

Tegen de lange muur staat een deel van een kast die m’n schoonbroer ooit voor ons maakte, op maat van ons vorige (huur)huisje in Leuven. Beneden paste die niet, maar hier perfect. Erin zitten nog allerhande knutselspulletjes, m’n vlieseline, parels, prullekes, en ook allemaal kaften met tutorials, (gratis) patronen, handleidingen bij patronen, enz.

DSC_0285

Onderaan een schuif  met allerlei lintjes, waaronder mijn favoriete lintjes (rechts) die ik kocht in Viëtnam (Sa Pa).

DSC_0288

Bovenop dat kastje staat een grote doos met al m’n garen, en een prikbord met wat fotootjes, maar daar heb ik blijkbaar geen duidelijke foto van, wat me ook niet bepaald zo belangrijk lijkt 🙂

Als naaitafel heb ik eigenlijk gewoon twee schragen met een wit blad erop. Nadeel is dat dat niet altijd even stabiel is, maar het is goed doenbaar. Op de houten balken die daardoor vòòr mij zichtbaar zijn, en die ik prachtig vind, heb ik enkele leuke spulletjes gehangen en gezet.

DSC_0272

Een foto van een bruidspaar in Hoi An, ook Vietnam, dat stond te poseren voor hun fotoreportage. Een tekstje van Toon Hermans dat ik ooit ergens uitknipte (ik durf zelfs te denken uit het leerlingenbladje in het middelbaar, het gaat al lang mee!) en dat me blijft ontroeren. Een kaart van Diest, die de intussen overleden papa van Lode ons ooit stuurde. En fotootjes van Rosanne, door Sia vakkundig uitgeknipt net toen ik ze nodig had voor pasfotootjes voor de kids-ID. Gelukkig bleef er nèt eentje bespaard om te gebruiken.

Ik gebruik van die porseleinen zwaantjes en vogeltjes en een prachtig doosje om kleine spulletjes en balpennen e.d. op te bergen.

Rosanne is dol op mijn mini-collectie muziekdoosjes van Fisher Price. Ikzelf eigenlijk ook wel 🙂 Ik draai er soms aan en geniet er dan van om er gewoon even naar te luisteren. Instant nostalgie, een klein gelukje.

Voor en boven me ook nog enkele leukigheidjes, schuddebolletjes die ik maakte als kadootjes bij de doopsuiker van Rosanne, leuke poppetjes die m’n twee meisjes ‘symboliseren’, en op de muur prenten uit Flow, van Sukha, een pauwenveer, de geboortekaart van Rosanne, en foto’s uit Viëtnam. Als ik aan m’n naaitafel zit, staat rechts van me m’n strijkplank, met aan de balk daar het eerste zelfportret dat Sia maakte in de kleuterklas, een borduurke, en bovenaan enkele honey combs.

DSC_0340

Ik vond vorige zomer op een rommelmarkt vlakbij een oude naaikist op pootjes, waar ik allerhande spulletjes in heb steken die ik wat vaker nodig heb, zoals spoelen, naalden, naaivoetjes, enz. De meest gebruikte spulletjes (tornmesje, naalden, lintmeter, stiften en krijgt, …) zitten in een doos die ik ooit van een van m’n liefste vriendinnetjes kreeg, Griet, die ik al van het middelbaar ken en met wie ik samen op kot zat. Van zo’n tekenfilm die ik vroeger ooit gezien heb maar waarvan ik de naam niet meer weet.

Dat is in feite zowat het belangrijkste deel van de zolder, zoals jullie wel vermoeden waarschijnlijk 🙂

Aan de andere zijde staat een plant, logeerbed, en speelgoed van de meisjes (playmobil kasteel en pony’s enz.), en daartegenover de oude (lelijke, dus niet gefotografeerde!) computertafel met daarboven mijn superleuke -al zeg ik het zelf- kaartenrekje en twee kadertjes die iets betekenen voor ons.

Tegen de muren staan allemaal spulletjes die ik grotendeels in van die leuke grote zakken heb gestoken om te bewaren. Kinderkleertjes en -spulletjes, brieven en herinneringen, deco-spulletjes, kaders, foto’s, veel van mijn kringwinkelvondsten, … Die zakken zie je wel niet, maar ze suuuuperhandig èn mooi! Ik kocht ze bij loulechien, je vindt ze bv. hier, hier, hier, … (zoveel prachtige dessins!!)

Op het logeerbed ligt mijn favoriete sprei, die ik ook kocht in Sa Pa, Vietnam. Ik werd daar echt verliefd op de spulletjes, het landschap, de kleuren, de klederdracht, … Ik zou iedereen een bezoekje naar daar aanraden. In mijn wildste dromen start ik ooit een (web)winkeltje op met spulletjes van daar. Wie weet…

DSC_0313

Dit zijn allemaal linten, borduursels, en wollen draadjes die op een lap stof genaaid zijn of aan mekaar gezet. Ongelooflijk mooi vind ik dat…

Er ligt ook een kistje dat ik van m’n ‘stief-schoonpapa’ kreeg en die hij van zijn overleden papa had. Een klein schatkistje vind ik dat, vol met oude spulletjes vol betekenis, verzameld en bewaard. Soms doe ik het eens open en kijk ik ernaar, of pak ik die kaartjes vast en bedenk ik wat ik daar misschien nog mee ga doen. Alleen al daaraan beleef ik plezier 🙂

In de laatste hoek van de zolder staat het resterende stuk van de kast die m’n schoonbroer maakte.

DSC_0303

Daarin nog allerlei spulletjes. Prentenboeken (zoals die hier en hier en hier) die ik ofwel bijhoud ofwel gebruik om prenten uit te knippen en te gebruiken (zoals ik hier deed), mijn stapel Flow Magazines en Flow Weekly’s, foto-albums, papier allerhande, een heleboel knutselmaterialen (scharen, branders, verfjes, …), enz.

In de schuiven o.a. alle stempels en stempel-maak-materialen, en een stapeltje washi-tape, dymo-tape, cadeauverpakking-prulletjes, enz.

DSC_0302DSC_0300

Op de verwarming nog twee hummeltjes-beeldjes, oude apotheker flessen, en een stapeltje flow specials, met daarbovenop een spaarpotje dat ik in de kringwinkel vond, net hetzelfde als datgene dat wij vroeger thuis hadden. Dat kon ik niet laten staan. Ik denk dat ik niet de enige ben die dol is op spulletjes die me terugbrengen naar m’n eigen kindertijd, of het gevoel om kind te zijn en hoe je als kind de wereld ziet.  Vlakbij ook nog een mandje met haakwol en -spulletjes. Ik ben daar even weer mee begonnen toen ik zwanger was van Rosanne, maar heb het laten liggen daarna. Ik had het klaargepakt om in de valies te steken, om toch iets creatiefs te kunnen doen in afwachting van al m’n spulletjes, maar helaas was er te weinig plaats over en werd het allemaal noodgedwongen thuisgelaten.

Last but not least een letterslinger uit Flow, om me eraan te herinneren dat elke dag iets moois brengt, hoe klein soms ook. It’s a beautiful day… Met die spreuk laat ik jullie. Geniet van de dag!

DSC_0306

Follow (bloglovin)

Een reactie maakt mij altijd blij!

Advertentie

44 gedachtes over “mijn naai- en creaplekje

  1. haha, als ik er niet zo aan verslingerd was, had ik idd een winkeltje kunnen openen denk ik 🙂 Wie weet ooit 😉 Ik kijk er ook erg naar uit terug aan de slag te kunnen, maar dat zal niet voor meteen zijn helaas. Ik mis het echt wel, en zit me nu danig te verlekkeren op al het moois op internet en in blogland (waaronder dat van jou, hoe kan het ook anders!)… Ik heb zooooveel goesting en kriebels!!! Nog effe tandenbijten 🙂

   Like

 1. WennekesPen

  Wat een droomhuis en wat een geweldige creazolder! Jammer dat het niet in mijn omgeving staat (en ik niet op zoek ben). In ons vorige huurhuis had ik ook zo’n vrije zolder waar ik herinneringen koesterde. Ik begon toen pas met naaien, maar ik had er vast net zo’n heerlijk naaiplekje van gemaakt als ik er had kunnen blijven wonen. Ik vind jouw zolder geweldig, met voor mij net iets teveel prullaria, mijn man zou helemaal gek worden van ‘zoveel rommel’.

  Maak op je nieuwe locatie ook maar snel een fijn naaiplekje waar je al je creativiteit kan botvieren.

  Geliked door 1 persoon

  1. dankjewel!!! en mis jij je plekje dan niet te hard?? ik ben echt wel een beetje benieud hoe het me gaat bevallen zonder al die ruimte, maar dat zien we wel zeker 🙂 het is idd ook veel prullekes he, vandaar: dat kan ik echt niet dootrekken in de rest van het huis. Zou ook niet echt nog zo stijlvol zijn denk ik. maar hier en daar wat plekjes vind ik wel heel leuk 🙂 Hopelijk vind ik idd een even leuke vervanging hier! 🙂

   Like

 2. Martine D.

  Waaaw , en ik dacht dat ik veel had. Zo’n eigen plekje is een droom voor elke creatieveling . Bij mij ligt alles zowat overal door gebrek aan eigen kamer om te naaien.
  Heb je dan alles moeten wegdoen voor je verhuis ?
  Veel geluk in jullie nieuwe woonst en hoop dat je daar ook plaats zal vinden om creatief te blijven ,een creatieveling heeft dat nodig.
  Groeten ,Martine

  Geliked door 1 persoon

  1. dankjewel!! ik heb bijna alles meegenomen, dat is nu onderweg in een container. Maar wel niet alles, een groot deel van de beeldjes heb ik thuisgelaten, maar verder zijn al mijn crea-spulletjes mee. dat zijn de dingen waar ik gelukkig van word, en dat is dus ook wat ik nodig heb 🙂 Nu alleen zien hoe we dat allemaal een plekje gaan kunnen geven 🙂
   en dankjewel voor je lieve woorden ook, zo fijn! ik hoop ook dat ik een plekje ga vinden waar ik me even goed en creatief kan voelen!

   Like

 3. sara

  Mmm heerlijke blog. Je neemt me mee in een heel gezellige sfeer. Wat was het daar een geweldig fijn plekje jammer dat ik het pas op het einde ontdekte. Je had me daar best wat vaker mogen uitnodigingen voor een theeke hihi. Lieve zien schat!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat is dit zalig om te lezen, en te mogen meegenieten van het mooie creaplekje dat je had. Ik hoop echt waar dat je snel je draai mag vinden daar aan de overkant, met evenveel creatieve momenten als voorheen, vreugde en plezier mag vinden in dat wat jou gelukkig maakt. Ik blijf het hier van ganser harte graag volgen. M’n nostalgische ziel is weer eens gevoed, dank je wel Barbara en alle geluk samen toegewenst in jullie nieuwe stekje.

  Geliked door 1 persoon

  1. dankjewel Hilde! wat schrijf jij toch altijd zulke lieve en fijne reacties!! ik zie precies dat jij ook een blog hebt? die ga ik eens bekijken (maar nu niet, want het is hoog tijd om te gaan slapen!! al 2u ’s nachts!) In elk geval: dankjewel voor je lieve woorden, dat is zoooooo fijn!!!!

   Geliked door 1 persoon

   1. Oh maar ik kom graag langs hoor op je blog, en die reacties dat heb je zeker ook aan jezelf te danken. Euhm, ja ik heb ook een blog, inderdaad. Altijd welkom natuurlijk ;-). Oeps 2 uur ’s nachts da’s inderdaad laat. Groetjes.

    Geliked door 1 persoon

 5. Wat een heerlijkheid weeral 🙂 Zoveel mooie kleuren en verhalen. Heel goed te begrijpen dat je dat allemaal mist ginder! Enne, dat ene doosje is volgens mij van Pol, Pel en Pingo ofzoiets, ik had daar stripverhaaltjes van 🙂

  Geliked door 1 persoon

 6. Isabel

  Mijn naaiplekje heeft verdacht veel weg van het jouwe 😉 ook op zolder met de tafel onder het schuine dak, kast bomvol stofjes ernaast, blikken dozen , veel te veel prullekes en zelfs die hummeltjes herken ik! 🙂 hopelijk krijg je ginder toch ook letterlijk en figuurlijk terug de ruimte om creatief aan de slag te gaan. Maar ik twijfel er niet aan dat je het ook daar weer reuzegezellig gaat maken! X

  Geliked door 1 persoon

  1. haha, grappig! waarom verbaast het me niet dat jouw plekje op het mijne lijkt? 😉 toon me eens wat fotootjes!! ik mis je wel een beetje hoor!! en hopelijk kan ik er hier idd ook weer iets van maken 🙂

   Like

 7. Ooh mijn ventje maakte me ook zo’n fijn plekje op zolder. Maar wat moet je het jouwe missen daar aan de overkant. Krijgen we daar ook een inkijkje op je crea plekje? En hartjes voor de blikken dozen én de matrouschka’s en … zoveel leuks Barbara!!

  En Lily … mocht of kon die niet mee?

  Geliked door 1 persoon

  1. eens we hier geïnstalleerd gaan geraken, en àls er zo’n plekje komt, zal ik dat met veel plezier tonen!! hopelijk komt het er dus van 😉 Lilly meenemen was te ingewikkeld en vooral voor haar zelf geen goed idee. Ze is al 11 en heel snel gestresseerd. de rit naar het vliegtuig, wachttijd, de vlucht zelf, alles daarna, de meerdere verhuizen, het feit dat we in airbnb huizen zitten zonder tuin, het feit dat ze meestal redelijk schuw is en zeker ook bij de kids (ook onze! ze was half wild toen we haar vonden, en dat blijft erin zitten) en hier dus bijna ‘opgesloten’ zou zitten bij de kids, … Ik vond dat het egoïstisch zou zijn om haar dat allemaal aan te doen, enkel en alleen omdat ik haar zelf bij mij wil hebben… Moeilijke keuze wel hoor, ik heb er nog steeds verdriet van als ik eraan denk… maar ja.. niks aan te doen. En ze is echt héél gelukkig bij m’n schoonmama nu, dat is een beetje een troost…

   Geliked door 1 persoon

 8. Wow! Dat is nog eens een zolder om jaloers op te zijn!
  Hier ook een naaizolder, maar véél kleiner dan die van jou en ik denk dat er even veel spullen liggen, dus kan je je wel voorstellen wat voor onordelijk, onopgeruimd plekje dat hier bij mij is 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. haha, ik kan er me wrsch iets bij voorstellen 🙂 Nu ja, ik had wel opgeruimd vooraleer ik deze foto’s nam hoor 😉 maar idd, de grootte van de ruimte was wel heerlijk!!!je maakt me wel curieus naar het jouwe 🙂

   Like

  1. dankjewel! ik mis het idd nu al! maar hopelijk komt er op termijn idd iets leuks 🙂 nog even geduld hebben helaas, ik zit op hete kolen :-S De naaimama’s hoop ik nog te ontdekken, vooralsnog niks gevonden, maar ik ben ook wel nog niet op zoek geweest 😉 ik vertrouw erop dat wie zoekt, die vindt 🙂

   Like

 9. Oh Barbara, wat een mooi, inspirerend plekje had je daar. Geen wonder dat je dat mist! Maar ik ben ervan overtuigd dat je je nieuwe thuis heel snel eigen zal maken en ook daar een knus eigen plekje zal hebben! Groetjes, Isabel

  Geliked door 1 persoon

 10. Wauw, wat een verzameling! En zoveel herinneringen en spulletjes waaraan je gehecht bent, fijn en bijna ontroerend om te lezen! Hopelijk komt er nog een plekje waar je toch je ding kan doen en dat er even ‘jij’ uitziet als dit gezellige plekje.

  Geliked door 1 persoon

 11. Oh ik zou me hier zo thuis kunnen voelen… het lijkt wel mijn eigen zolder 😉
  Ik ga binnenkort ook verhuizen en dan blog ik ook wel eens over mijn nieuwe naaikamer, maar eerst beslissen wat meekan en wat niet… opruimen geblazen! Veel plezier ginder! Ga maar eens op zoek naar pyrex… ook een leuke verslaving 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. ooh, spannend daar bij jou dan ook! benieuwd naar jouw toekomstige naaikamer, dat zal wel een pareltje worden, afgaande op jouw smaak 🙂 maar believe me: selecteren is moeilijk hoor!! succes ermee!! en pyrex kende ik niet van naam, maar effe googelen en yes, dat ziet er interessant uit 🙂 haha 🙂

   Like

 12. piepow

  Waw, zo’n heerlijk creaplekje zeg. Ik kan me heel goed voorstellen dat je dit mist – vooral omdat het zoveel meer is dan crea alleen, al je fijne herinneringen zo samen in deze kamer.

  Fijn dat je veel hebt kunnen meenemen naar “de overkant”. En ik duim dat je een goede manier vindt om het daar ook georganiseerd te krijgen!

  Geliked door 1 persoon

 13. Pingback: borduurkes borduurkes en nog eens borduurkes – Lilliepawillie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s